Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Farský úrad

kostol

Farský úrad

Kontakt:

Rímskokatolícka cirkev, farnosť Dolná Tižina
013 04 DOLNÁ TIŽINA 222/2
Tel.: 041/599 50 27
Webstránka: https://farnostdolnatizina.sk


História farnosti

Lokálna kaplnka Dolná Tižina bola zriadená spolu s filiálkou  Zemianska Stráža v roku 1789 a na farnosť bola povýšená  21. Apríla 1805. 

Prvý kostol, ktorý stal povyše dnešného vo farskej záhrade  bol vybudovaný v roku 1792, ľahol však popolom po požiari.  Bolo preto nutné postaviť nový murovaný kostol. Podarilo sa  ho dostavať až v roku 1875 a je zasvätený sv. Michalovi  archanjelovi, podobne ako starý kostol. Je vybudovaný v  neskoroklasicistickom štýle rukou hlavného majstra Vincenta  Raháka z Moravy. Aj dnešná stavba chrámu však vyhorela a  to 28. júla 1904, kedy po požiari zhorela na uhoľ takmer celá  dedina. Požiar si vynútil opravu strechy a nové zriadenie interiéru. Veľkou stratou bolo aj zhorenie hudobných nástrojov dychovej kapely, ktorá dlhé roky hrávala na cirkevných i svetských slávnostiach. Jej zakladateľom bol Hilarion Kuhajda, tunajší františkánsky kňaz.

Dnešnú tvár získal kostol pričinením jeho nasledovníka Antona Fraštackého. V roku 1913 bol postavený hlavný a bočný oltár, ktorých zhotoviteľom bol rezbár Ján Mládenek z Kysuckého Nového Mesta. Socha blahoslavenej Panny Márie bola zakúpená v tom istom roku v San Ulrichu Gröden v Tirolsku od majstra Jozefa Reifenera. Maľby v chráme sú stvorené rukou významného slovenského maliara Jozefa Hanulu pochádzajúceho z Troch Sliačov na Liptove a sú z roku 1914.

e-img-3249

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Aktuálne farské oznamy Veľkosť: 218.4 kB Formát: pdf Dátum: 21.4.2024